Трагедія пенсіонерів, які змушені працювати в літньому віці

У багатьох зі словом “пенсія” асоціюється стан незахищеності, самотності і взагалі кінець щасливого життя. Кожній людині хочеться мати змогу забезпечувати себе й бути незалежною, адже не хочеться висіти тягарем на шиї інших. Однак будь-яка робота виснажує нас, навіть якщо вона не пов’язана з фізичною діяльністю. Скільки відомо випадків, коли молодь бореться зі стресами та вигоряннями у свої 25 років, а причиною є завантажений графік, відсутність нормального сну й відпочинку.

Ті, хто заробляють на життя своїм інтелектом, часто стикаються із різними захворюваннями. Наприклад, вчителі не рідко скаржаться на порушення у функціонуванні травної системи, адже у них немає часу на повноцінні прийоми їжі, тому доводиться часто харчуватися бутербродами чи кавою.

Проте ті, хто звик працювати фізично, страждають не менше. Вони роками вдихають хімікати на заводах чи проводять за кермом безсонні ночі. Організм точно не подякує за такий ритм життя, але чи вартують майбутні проблеми зароблених грошей? Можливо, принаймні на старості літ варто розслабитися й довіритися своїм дітям, які можуть подбати про літніх батьків?

Пенсія – це період, коли пора зупинитися й видихнути. Ні, це далеко не кінцева точка, а можливість поставити свої інтереси та власне самопочуття на перше місце. Нарешті можна спати по 8 годин, правильно харчуватися й регулярно гуляти на свіжому повітрі.

Серед шалених робочих буднів часто не знаходиться часу на свої хобі й захоплення, тому на пенсії можна творити, пробувати щось нове і насолоджуватися кожним днем.

Не слід вірити у стереотипи, що після 60-ти ви стаєте ні на що не придатними і нікому не потрібними. Йдіть назустріч новим відкриттям, беріть участь в майстер-класах, розвивайтеся й досліджуйте навколишній світ. Залишіть роботу за плечима, адже ви витратили на неї усю свою молодість. Хіба не можна нарешті розслабитися й згадати про те, чого хоче ваша душа?

А як ви вважаєте, чи повинні люди працювати на пенсії? Якщо ні, то чим їм зайнятися у свій вільний час?

Напишіть нам в коментарях у Facebook!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *