Кіберполіція Харківщини викрила учасників двох злочинних угруповань у привласненні майже 2 млн грн за допомогою фішингу

Кіберполіція Харківщини викрила учасників двох злочинних угруповань у привласненні майже 2 млн грн за допомогою фішингу

Зловмисники діяли за аналогічними схемами: отримували дані банківських карт громадян за допомогою фішингових посилань, які копіювали інтерфейс сторінок онлайн-банкінгів, сайтів платформ оголошень, інтернет-магазинів тощо. Від протиправних дій постраждали більше тисячі громадян.

Учасників двох злочинних груп викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам у Харківській області спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції та за сприяння співробітників служб безпеки Монобанку та ПриватБанку.

В одному угрупованні об’єдналися 13 осіб, які створили та адміністрували спільноту в «Телеграм», де розміщували інструкції та фішингові посилання для інших членів шахрайської групи. Далі зловмисники в месенджерах розсилали ці посилання під виглядом пропозицій оформлення фінансових виплат, отримання коштів за проданий товар. Дані, введені користувачами на фішингових сайтах, автоматично ставали відомі фігурантам.

Організатор схеми здійснював компрометацію платіжних карток клієнтів банку та за допомогою платіжних систем «виводив» гроші потерпілих на підконтрольні рахунки.

Аналогічну схему реалізували і троє жителів Дніпропетровщини.

За оперативними даними, від протиправних дій обох злочинних угруповань постраждала щонайменше тисяча осіб. Загальна сума збитків, завданих потерпілим, становить майже два мільйони гривень.

В оселях фігурантів правоохоронці провели обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, телефони, банківські картки, гроші та SIM-карти.

Відкрито кримінальні провадження за ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Фігурантам може загрожувати до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Оголошено підозри п‘ятьом членам організованих груп, трьох з яких затримано у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Офісу Генерального прокурора.

Кіберполіція нагадує громадянам про небезпеку переходу за підозрілими гіперпосиланнями, адже за ними може ховатися фішинговий ресурс.
На фішинг можуть вказувати будь-які відмінності в URL-адресі. Рекомендуємо ніколи не вводити конфіденційні дані на підозрілих сайтах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *